Przychody LONGi Green Energy Technology uległy niemalże podwojeniu w roku 2016

Translations:

Producent sztabek, płytek i modułów monokrystalicznych opublikował w zeszłym tygodniu sprawozdanie z zarobków w 2016 roku, które sięgnęły 11,5 miliarda RMB w skali roku, przynosząc 1,547 miliarda RMB zysku.

XI'AN, Chiny, 17 marca 2017 r. /PRNewswire/ -- Wyniki finansowe firmy LONGi Green Energy Technology Co., Ltd. za rok 2016 ujawniają 11,531 miliardów RMB przychodu, co stanowi wzrost o 93,89% w porównaniu do roku ubiegłego. Zysk na poziomie 1,547 miliarda RMB jest o 197,36% wyższy od zysku osiągniętego w roku 2015. Zysk na jedną akcję osiągnął poziom 0,86 RMB, co stanowi wzrost o 177,42%. Średnia ważona zwrotu z aktywów netto po odliczeniach (WARA) wynosiła 21,15%, co stanowi wzrost o 9,18 punktów procentowych. Skonsolidowana marża zysku brutto wyniosła 27,48%, o 7,11 punktów procentowych więcej niż w roku ubiegłym.

Tak znacząca poprawa w wynikach firmy LONGi związana jest z pomyślnie zakończonymi dążeniami firmy do odejścia od tradycyjnego modelu biznesowego opierającego się wyłącznie na płytkach słonecznych i dodania działalności modułowej przynoszącej wzrost zysku. W zeszłym roku sprzedaż modułów słonecznych osiągnęła poziom 5,7 miliarda RMB, tym samym przewyższając sprzedaż płytek krzemowych (5,075 miliarda juanów) i zdobywając status „dojnej krowy" przychodów firmy. Marża brutto firmy na modułach na poziomie 27,2% znacznie przewyższa marżowość na ogniwach słonecznych i produktach krzemowych polikrystalicznych oraz zbliża się do marżowości na poziomie 28,16% osiąganej na płytkach. Zdrowa marża przyczyniła się do uzyskania zysku netto na poziomie 1,547 miliardów RMB na przestrzeni roku.

Firma LONGi nadal będzie poszerzać zdolności w zakresie ogniw i modułów słonecznych. Kilka projektów już jest w realizacji: fabryka ogniw i modułów słonecznych o mocy 500 MW w Indiach, fabryka w Kuching w Malezji, która zajmie się zintegrowaną pionowo produkcją sztabek, płytek, ogniw i modułów także o mocy 500 MW oraz linie produkcyjne ogniw i modułów o mocy 2 GW w Taizhou. Tymczasem w listopadzie tego roku wiodąca firma badawcza Bloomberg New Energy Finance umieściła firmę LONGi Solar (dawniej: Lerri Solar) na liście dostawców poziomu 1.

– Pod koniec zeszłego roku nasza przepustowość produkcji modułów monokrystalicznych sięgnęła poziomu 5 GW, a cel wyznaczony na ten rok to 6,5 GW. Firma LONGi przewiduje dostarczenie w tym roku ogniw i modułów słonecznych o mocy 4,5 GW. Nadal będziemy poszerzać bazę klientów i zwiększać przychody, a przy tym firma LONGi będzie starać się utrzymać rozsądne marże, które umożliwią zdrowy i stały wzrost. Z oddaniem pracujemy nad ciągłymi ulepszeniami w naszych produktach oraz udoskonaleniami w technologii produkcyjnej oraz polegamy na wydajności i jakości naszych produktów w zakresie przyciągania nowych klientów i dodawania wartości naszej działalności – skomentował prezes firmy LONGi Solar Li Wenxue.

O LONGi Solar:

LONGi Solar to spółka podległa LONGi Green Energy Technology Company Limited, która zajmuje się produkcją monokrystalicznych ogniw i modułów słonecznych i z oddaniem pracuje nad dostarczaniem wydajnych kosztowo rozwiązań dla inwestorów w elektrownie słoneczne.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/478205/LONGi_Solar.jpg

SOURCE LONGi Solar